TekSoft Ana Sayfa

 

NETWORK LİSANSI

 

KTS ve Ajanda Pro yazılımları NETWORK ortamında çok kullanıcılı olarak güvenilir bir şekilde kullanılabilir.

 

 

Bu site 800x600 ve üzeri çözünürlüklerde Internet Explorer 5 veya üzeri tarayıcılar için dizayn edilmiştir.

 

 

NETWORK ORTAMINDA KURULUM BİLGİLERİ

 

KTS ve Ajanda Pro yazılımlarımız (bu sayfada bundan sonra PROGRAM olarak isimlendirme yapılacaktır) çok kullanıcılı olarak NETWORK ortamında kullanılabilecek şekilde geliştirilmiştir. Üstelik programı kullanacak herbir kullanıcı için detaylı yetkilendirme imkanı bulunmaktadır. Kullanıcılar program içerisinde ancak ve ancak yetkili oldukları işlemleri yapabilmektedirler.

 

NETWORK ortamında program yine bir bilgisayarda (ANA BİLGİSAYAR) kurulu oluyor ve programın bilgileri yine aynı bilgisayar üzerinde tutuluyor. Ağ üzerindeki diğer bilgisayarlardan da ANA BİLGİSAYAR'da kurulu olan program çalıştırılabiliyor ve aynı anda birden fazla kişi aynı programı kullanabiliyor.

 

Program kurulumu yaparken, NETWORK ortamında kullanım için aşağıdaki iki yöntemden birini tercih edebilirsiniz:

 

1. SERVER (Sunucu Yöntemi)

 

Bu yöntem bizim tavsiye ettiğimiz yöntemdir. Bu yöntemin kullanılabilmesi için ANA BİLGİSAYAR'da Windows Server işletim sistemi yüklü olmalıdır (Windows Server 2003 veya üzeri).

 

Ağ üzerindeki diğer bilgisayarlarda herhangi bir kurulum veya ayarlamaya gerek bulunmamaktadır. Ağ üzerindeki herhangi bir windows kurulu bilgisayardan "Uzak Masaüstü" bağlantısıyla ANA BİLGİSAYAR'a bağlanıp oradaki Program çalıştırılabilir. Uzak masaüstü bağlantısı için "Başlat" menüsünden "Donatılar" altından "Uzak Masaüstü Bağlantısı" seçilmesi veya "Başlat-Çalıştır" seçerek gelen ekrana "mstsc" yazılması yeterlidir.

 

Gelen "Uzak Masaüstü" bağlantısı ekranında ANA BİLGİSAYARIN adını (veya IP numarasını girip", kullanıcı adı ve şifreyle ANA BİLGİSAYAR'a bağlantı yapılması yeterlidir. Bu durumda ANA BİLGİSAYAR masaüstü açılır ve oradaki Program çalıştırılabilir.

 

Bu yöntemde Ana Bilgisayar- Bağlı Bilgisayar arasında herhangi bir Program veri transferi olmayıp tüm işlemler ANA BİLGİSAYAR üzerinde gerçekleşmektedir. Sadece ekran görünümü bağlı bilgisayara aktarılmaktadır. Bu nedenle bu yöntemle İnternet üzerinden de PROGRAMI etkin bir şekilde kullanmak mümkündür. Ayrıca ağın kablolu-kablosuz olması veya ağ hızı bu yöntemde fazla ön plana çıkmaz ve Program güvenli bir şekilde kullanılabilir.

 

Server yöntemi ile Program kullanımını aktif hale getirmek için ANA BİLGİSAYAR işletim sistemi olarak Windows Server işletim sistemi kurulması yeterlidir. Sisteme uzaktan bağlantı yapacak her kullanıcı için bir Windows Kullanıcı Hesabı tanımlanıp isteğe göre kullanıcı hesabı yetkileri de belirlenebilir. Uzak Masaüstü bağlantısı için izinler aktif hale getirilir. Diğer herhangi bir bilgisayardan ANA BİLGİSAYAR'a uzak masaüstü bağlantısıyla Program kullanılabilir.

 

Windows Server işletim sisteminin aynı anda kaç uzak masaüstü bağlantısına izin vereceği işletim sistemi lisansınıza bağlıdır. Varsayılan lisanslar +1, +3 veya +5 uzak masaüstü kullanıcısı ile gelmektedir. İhtiyaca göre +5 kullanıcı olarak sunulan ek kullanıcı lisansı paketlerinde temin etmek te mümkündür.

 

Eğer bu yöntemi aktif hale getirmek istiyor, ancak nasıl yapacağınız konusunda bilginiz yok ise bir bilgisayar teknik servisinden konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Bilgisayar teknik servisinin Windows Server kurulumu ve Uzak Masaüstü desteğini etkinleştirecek bilgiye sahip olması yeterlidir.

 

NOT : Windows XP/7 işletim sistemlerinde Uzak Masaüstü desteği bulunmasına rağmen bu destek bir kullanıcı ile sınırlıdır ve uzak masaüstü bağlantısı yapan kullanıcı bilgisayarı kullandığı zaman bilgisayar normal kullanıcısı için kullanım dışı kalmaktadır. Bazı kullanıcılarımız internetten temin ettikleri yamalar ile bu tür kısıtlamaları kaldırdıklarını bize iletmişlerdir. Ancak kaynağı belirsiz yamalarla kısıtlamaları kaldırıp windows XP/7 işletim sistemini server gibi kullanmak TekSoft tarafından desteklenmemektedir.

 

 

2. DOSYA PAYLAŞIMI YÖNTEMİ

 

Bu yöntem daha basittir ve Windows Server işletim sisteminin kurulu olması gerekmemektedir.

 

ANA BİLGİSAYAR'a program kurulumu yapılır (işletim sistemi Windows XP/Vista/7/Server olabilir).

 

ANA BİLGİSAYAR'da programın kurulu olduğu klasör ağ üzerinde PAYLAŞIMA AÇILIR. Paylaşım verilirken "Ağ kullanıcıları dosyalarımı değiştirebilsin" seçeneği işaretlenir (veya NTFS dosya sistemi ile paylaşım yapılıyorsa paylaşıma açılan klasördeki dosyalar için gerekli yazma yetkileri açılmalıdır).

 

Ağ üzerindeki diğer bilgisayarlarda program kurulumu yapılmaz. Bu bilgisayarlardan ANA BİLGİSAYAR'a bağlanılarak paylaşıma açılmış olan program klasörü içerisine girilir (veya paylaşıma açılan program klasörü bir Ağ Sürücüsü olarak tanımlanır). Paylaşıma açılan klasör içerisine girildiğinde, orada bulunan programın uygulama dosyası için masaüstüne bir kısayol oluşturulması yeterlidir (Uygulama dosyası üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayıp "Gönder"-"Masaüstü Kısayol" seçilmesi de yeterlidir).

 

Oluşturulan kısayol üzerinden ANA BİLGİSAYAR'daki Program ağ üzerindeki bilgisayarda çalıştırılabilir ve kullanılabilir.

 

Bu yöntemin avantajı Windows Server işletim sistemine gerek olmayışıdır. Ancak bu yöntemde program Local Ağ içerisinde etkin olarak kullanılabilir, internet üzerinden kullanım mümkün değildir. Ayrıca bu yöntemde güvenilir kullanım için ağ bağlantısının kablolu olması tavsiye edilir (kablosuz ağlarda bağlantı kesilmesi sık yaşanabileceğinden ve ayrıca kablosuz ağ hızının etkin çalışma için yetersiz kalmasından dolayı kablosuz bağlantı ile bu yöntemin kullanılması tavsiye etmiyoruz).

 

 

 

Sorular ve Cevaplar:

Hangi yöntemi tercih etmeliyim?

 

Eğer zaten Windows Server işletim sistemine sahipseniz veya temin edebilirseniz, SERVER yöntemi tavsiye edilir. Ancak Windows Server işletim sisteminiz yoksa, veya almak istemiyorsanız, Dosya Paylaşımı yöntemini de kullanabilirsiniz.

 

 

NETWORK lisansım henüz yok, ancak çok kullanıcılı kullanımı deneyip ona göre NETWORK lisansı almak istiyorum. Deneme yapabilir miyim?

 

NETWORK ortamında kullanımı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Yukarıdaki yöntemlerden istediğinizi kullanarak denemesini yapabilirsiniz.

 

Zaten TekSoft olarak önce denemenizi ve ağ ortamında çalışmayı test etmenizi özellikle tavsiye ediyoruz.

 

Denedikten sonra isterseniz NETWORK lisansı alabilirsiniz. NETWORK lisansı olmadan da diğer bilgisayarlarda program açılır, veriler incelenebilir ve rapor alınabilir. Tek kısıtlama yeni işlem girişlerinde olacaktır.

 

 

NETWORK ortamında hızlı (performanslı) kullanım için ne yapılabilir?

Bu sorunun cevabı NETWORK ortamında kullanım yöntemine göre değişir.

 

Eğer SERVER YÖNTEMİ tercih edilirse : ANA BİLGİSAYARIN güçlendirilmesi NETWORK ortamında kullanım performansını artıracaktır. Yani ana bilgisayara daha güçlü işlemci, daha fazla bellek, daha hızlı sabit disk vs.. takılması bağlı kullanıcı sayısı çok olduğunda tüm işlemler ANA BİLGİSAYAR üzerinde yapıldığından performansı artıracaktır. (1 veya 2 bağlı kullanıcı için fazla bir etkisi hissedilmez). İnternet üzerinden kullanım için Server İnternet Bağlantısı kapasitesinin artırılması da faydalı olacaktır.

 

 

Eğer DOSYA PAYLAŞIMI yöntemi tercih edilirse : ANA BİLGİSAYARDA Programın kurulu olduğu disk hızı ve ağ hızı artırılabilir. Ana bilgisayara daha hızlı bir disk takmak ve örneğin "Gigabit" hızında ağ sistemi kurmak performansı artıracaktır. Bunun dışında, bağlı bilgisayarların tek başına Programı çalıştırabilecek özellikte olması gerekmektedir.

 

 

NETWORK ortamında A kullanıcısının yaptığı işlemi B kullanıcı görebilir mi ?

EVET. Tüm işlemler ANA BİLGİSAYAR üzerinde depolandığı için bir kullanıcının yaptığı işlemleri diğer kullanıcılar da görür (yetkileri olduğu sürece).

 

 

Kullanıcı Yetkilendirmesi nasıl yapılıyor?

Çok kullanıcılı ortamda, programı kullanacak herbir kulllanıcı için programda "kullanıcı adı ve şifre" tanımlayıp, hangi kullanıcının programda hangi işlemleri yapabileceğini detaylı olarak belirleyebiliyorsunuz.

 

KTS için, "Ayarlar" menüsünden "KTS kullanıcı tanımları" seçiyorsunuz. Gelen ekranda "Yeni" düğmesine tıklayarak yeni kullanıcılar tanımlayabilirsiniz. Tanımlanan herbir yeni kullanıcı için değişik yetkiler belirleyebilirsiniz. Yetkilendirme ekranında ekranlara girebilme, kayıt izle, silme, değiştirebilme yetkileri gibi yetkiler bulunmaktadır. Kullanıcıya istediğiniz yetkileri verip alabiliyorsunuz. Kullanıcı sadece sizin belirlediğiniz yetkiler dahilinde KTS içerisinde işlem yapabiliyor.

 

Ajanda Pro için, "Tanımlar" menüsünden "Kullanıcı Tanımları ve Yetkileri" seçiyorsunuz. Gelen ekrandaki kullanıcı listesi üzerinde farenin sağtuşuna tıklayarak istediğiniz bir kullanıcıyi "Aktif" yapıyorsunuz. Aktif yaptığınız kullanıcı için yine yetkileri verip alabiliyorsunuz. Aktif yapılan kullanıcılar programda sadece yetkileri dahilinde işlem yapabiliyor.

 

 

Programı bir bilgisayar lisansı olarak aldım ancak NETWORK lisansına geçmek gerekiyor ? Bir de NETWORK lisansı ücreti mi ödeyeceğim?

 

HAYIR. Mevcut lisanslı kullanıcılarımız NETWORK lisansına geçmek istediğinde sadece aradaki farkı ödeyerek geçiş yapabilirler. Aradaki fark aşağıdaki şekilde hesaplanır:

 

(NETWORK Lisansı Ücreti - Bir Bilgisayar Lisansı ücreti) + KDV

 

 

Bir bilgisayar lisansım var, ancak ağ üzerinden programı İZLEME amaçlı olarak diğer bilgisayar(lar)dan da çalıştırmak istiyorum. Bunun için NETWORK lisansı almam gerekiyor mu?

HAYIR. Ağ üzerindeki diğer bilgisayarlarda program İZLEME amaçlı çalıştırılacağından (bilgi girişi olmayacağından), bunu NETWORK lisansı almadan yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken 1. veya 2. yöntemi seçerek programı network ortamında kullanılabilir hale getirmektir.

 

 

 

Bize sadece +1 kullanıcı lisansı gerekiyor. Ancak +1 kullanıcı gibi bir lisans yok. Sadece ikinci bir kullanıcı için NETWORK lisansı almak mı gerekiyor?

EVET.

 

Program iki şekilde lisanslanıyor : Bir Bilgisayar Lisansı veya Network Lisansı

 

NETWORK lisansı seçeneğinde, bağlı bilgisayar (kullanıcı sayısı) için bir sınırlama bulunmuyor. İhtiyacınız kadar ekleyebiliyorsunuz (9-10 kullanıcıya kadar).

 

 

NETWORK kurulumunu kendim yapmayı denedim. Ancak Sunucu Yöntemi - Dosya Paylaşımı vs.. gibi yukarıdaki adımlar kafamı karıştırdı (bilgim yok). Ne yapmalıyım?

Yukarıdaki açıklamalar teknisyen seviyesinde bilgisayar kullanımını bilen kişiler içindir (windows ve ağ kurulumu konusunda bilgisi olan kişiler). Bu nedenle eğer yazılımı bayimizden temin ettiyseniz, ilgili bayimizle network kurulumu hakkında irtibata geçebilirsiniz.

 

Eğer size yardımcı olacak yakın bir bayimiz yoksa, herhangi bir bilgisayar teknik servisi network kurulum işlemini kolaylıkla yapabilir. Bu konuda windows kurulumu ve ağ kurulumu hakkında bilgi sahibi olan herhangi bir bilgisayar teknik servis elemanından yardım alabilirsiniz. Teknik servis elemanının da takıldığı bir soru-sorun olursa TekSoft Yazılım'ı arayıp doğrudan sorularınızı yöneltebilirsiniz.

 

 

TekSoft KB2009-NETWORK-1 (17 Ağustos 2009)

 

CafeMatic Internet Cafe Yönetim Yazılımı

CafeMatic

KTS (Kolay Ticari Set)

 

LabControl

 

Ajanda PRO